Reteta Blat de
Cacao sau Ciocolata
Astazi am ales sa va prezint un blat pe care il folosesc foarte des in torturile mele, un blat inalt, pufos si foarte gustos.
Ingrediente:
- 200 g unt la temperatura camerei
- 200 g zahar (daca se poate zahar pudra)
- 10 oua separate albusurile de galbenusuri
- 200 g faina
- 1 pachet praf de copt
- 300 g ciocolata neagra topita la baie de abur Sau 50 g cacao (aici este diferenta intre blatul de cacao si blatul de ciocolata!)
- esenta de rom sau vanilie dupa preferinta (eu prefer romul in acest blat)
Cum se face?
1. Mixam untul cu 150 g zahar pana se omogenizeaza, apoi incorporam galbenusurile.
- Pentru blatul de ciocolata Intre timp ne asiguram ca ciocoata topita in baie de aburi ajunge la temperatura camerei si o adaugam, dupa galbenusuri, mixand in continuare.
2. Separat cernem faina si o amestecam cu praful de copt.
3. Amestecam, incet, cu o lingura faina (progresiv) cu compozitia de mai sus
- Pentru blatul de cacao - adaugam si cele 50 de g de cacao in faina cernuta + praful de copt.
4. Mixam albusurile cu zaharul ramas - 50 g, la viteza mare, pana devin o spuma lucioasa si aerata.
5. Amestecam cu o lingura, cu miscari usoare, de sus in jos, compozitia (unt+zahar+ galbenusuri + faina+ praf de copt + ciocolata sau cacao) cu albusurile batute, pana la omogenizare.
6. Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-45 min (sau pana cand trece testul scobitorii), la 160 -170 de grade.
7. Se lasa sa se raceasca complet (si mai bine peste noapte), inainte de a fi taiat. Acest blat poate fi taiat in 2 sau in 3.
Eu folosesc tavi cu diametrul de 26 sau 28 cm. In poza este un blat copt in tava de 28 cm diametru.
Blatul acesta poate fi facut si alb - blat de vanilie - daca renuntam la ciocolata si cacao si adaugam zahar vanilinat si/sau esenta de vanilie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu