Tort Sofia
Astazi vreau sa va prezint totruletul pe care i l-am pregatit Sofiei, la implinrea varstei de 3 ani.
Am ales un "model" care poate fi indragit atat de cei mici cat si de cei mari.
Compozitie:
- 2 blaturi de ciocolata
- 2 blaturi rulada
- 2 creme de branza - mascarpone
- 1 strat de jeleu de fructe
- decor pasta de zahar
Reteta Blaturi de cacao:
http://biscuitiisofiei.blogspot.ro/2015/02/reteta-blat-de-cacao-sau-ciocolata.html?m=1
Reteta blaturi rulada:
http://biscuitiisofiei.blogspot.ro/2015/02/reteta-blat-rulada.html?m=1
Reteta crema de branza:
crema de mascarpone: 500
g mascarpone + 300 de frisca lichida (batuta) + 200 de iaurt (eu am pus
smantana normala) + 100 g zahar pudra => batem totul bine, impartim
in doua, punem cate un plic de gelatina (dizolvata in apa, lichefiata)
in fiecare jumatate, pe rand, atunci cand urmeaza sa montam crema.
Fiecare blat de rulada l-am uns cu buttercream (unt la temp camerei
batut cu zahar pudra - vezi reteta mai jos), l-am bagat la rece sa se intareasca untul si apoi
l-am atins de crema de fructe de padure. Cu aceasta procedura evitam sa
coloram blatul alb.
Reteta jeleu de fructe de padure:
600 g fructe de padure, decongelate + 100 g
zahar + 200 ml apa, fierbem totul, lasam la racit, blenduim, strecuram,
adaugam un plic de gelatina dizolvata in apa si lichefiata in baie de
apa.
! Straturile de crema se pun pe rand dupa ce gelatina incepe sa actioneze, transformand crema intr-una mai groasa decat o smantana. Daca este subtire crema se va scurge sub blaturi sau se vor amesteca intre ele.
Dupa fiecare strat adaugat se pune tortul la frigider pana crema se intareste si poate sustine urmatorul blat.
! Tortul l-am insiropat cu nectar de piersici, cu o
pensula de silicon (e varianta care imi place mai mult decat cu lingura, asa pot
controla cantitatea de lichid si unde il pun..) si l-am "imbracat" in buttercream inainte de a pune martipanul, pentru a fi perfect drept, masurat, fara denivelari.
Reteta Buttercream:
Pentru acest tort am folosit 400 g unt la temperatura camerei si 100 g zahar praf cu aroma de vanilie pe care le-am mixat la viteza foarte mare pana s-au transformat intr-o pasta omogena ce poate fi intinsa peste tort. Dupa ce am "imbracat' tot tortul in crema de unt, l-am bagat la frigider pana untul s-a intarit. (aprox 2 ore, in cazul meu)
Va astept cu intrebari, reclamatii si sugestii :)
3 martie 2015
C.
C.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu