vineri, 6 martie 2015

Reteta Macinici sau Sfintisori


Reteta Macinici sau Sfintisori de Post


Luni sarbatorim Mucenicii si traditia straveche spune ca in ziua de 9 martie se coc 40 de "Sfintisori", se dau de pomana, pomenindu-i astfel pe cei care nu mai sunt printre noi. 

Noi (initiativa apartine dragei mele Valentina, insa alaturi de noi au fost si ceilalti membrii ai familiei: copilul ajutand efectiv la procesul tehnic, iar sotul "explicandu-ne" legenda celor 40 de pahare, cu sampanie de piersica) astazi facut varianta de post (cum de altfel se si impart daca 9 martie cade in post) si vreau sa impartasesc cu voi reteta mea proprie.






Regula: la 100 g faina pun 50 ml lichid (apa, lapte, lapte de migdale) si 25 g unt, margarina sau 1 lungura de ulei.

Deci pornind de la aceasta regula de baza pentru a face Macinici de post am folosit urmatoarele ingrediente: 

Pentru Macinici:
- 400 g faina + o lingura cu sau fara varf (in functie de gradul de absorbtie al fainii. Se pune doar daca simtiti ca aluatul ar mai avea nevoie de faina pentu a deveni compact si pentru a nu se mai lipi de blatul de lucru in timpul framantarii)
- 200 ml apa calduta (nu fierbinte) sau lapte de migdale
- 100 g margarina
- 25 g drojdie proaspata
- 3 linguri de zahar brun
- o esenta vanilie - fiola

Pentru topping:
- coaja de la 1/2 lamaie
- 50 g miez de nuca macinat
- o lingura de zahar pudra cu aroma de vanilie
- miere pentru uns mucenicii. 


Cum am facut?

 1. Intr-un bol am pus drojdia cu zaharul si cu o lingura de lemn am amestecat pana s-a lichefiat, apoi am lasat-o la dospit pentru 10 minute. 

2. In bol am adaugat faina cernuta, apoi lichidul  (apa/ lapte de migdale), amestecand pana la omogenizare cu lingura de lemn.

3. Acum incepe framantatul: punem aluatul format pe masa/blat de lucuru si incepem se framantam, incorporand incet margarina aflata la temperatura camerei. Consider ca framantatul este una din cele mai importanete parti ale retetei, intrucat de intensitatea si durata acesteia depinde gradul de afanare al aluatului.

Eu framant 15-20 de minute, timp in care aluatul este trantit de cateva ori de blatul de lucru pentru a deveni mai aerat. Vom sti ca aluatul este gata cand revine la forma initiala dupa ce il presam cu un deget, arata uniform ca si textura, usor elastic si lucios.





Multumesc manutelor mici care mi-au sarit in ajutor si dragei mele Vali pentru ca a prins in imagini cele mai furmoase momentele ale zilei :)



4. Formam o bila din aluat si il punem intr-un bol curat, uns cu putin ulei si acoperit cu o folie de plastic alimentar. Se lasa la crescut, la loc caldut, ferit de curent cel putin pana isi dubleaza volumul.

5. Dupa ce creste, punem aluatul pe blatul de lucru uns cu ulei si incepem sa modelam (si cu mainile unse cu cateva picaturi de ulei pentru a nu ne lipi de aluat) Macinicii. Eu am ales varianta impletita. 
Din aluatul format mi-au iesit 8 bucati de dimensiuni potrivite, drept pentru care puteti imparti inca de la inceput aluatul, pentru a nu risca sa iasa marimi diferite.
Pentru a impleti Macinicii am rulat aluatul formand un sirag, apoi l-am dat in doua impletindu-l, urmand a forma 8-urile.
6. Am tapetat tava cu hartie de copt, am uns-o cu putin ulei, am asezat pe rand Macinicii  si am dat-o la cuptorul preincalzit, la 180 grade pentru 20-25 minute sau pana trece testul scobitorii si sunt usor rumeniti.

7. Intre timp am macinat nuca pe care am amestecat-o cu coaja rasa de la 1/2 lamaie si lingura de zahar pudra cu aroma de vanilie.

8. Cand s-au copt, i-am scos, i-am uns cu miere de albine (cu o lingura de silicon), calzi fiind si i-am presarat cu miezul de nuca amestecat cu coaja de portocala si zaharul pudra.

Rezultatul final: Macinici pufosi, deliciosi (asa cum i-au apreciat cei dragi) atat calzi cat si dupa ce se racesc.


Pofta Buna si retete echilibrate!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu